Contacteu amb nosaltres!

Si ens voleu convidar a la vostra festa o si ens voleu conèixer de més a prop, només cal que ens envieu un correu a l'adreça electrònica següent:

bastonersdemalla@josoc.cat

diumenge, 30 de novembre del 2008

Diumenge de Cloenda del Novenari de Malla: Ball de l'Oca

A la Plaça de l'Església de Malla, el diumenge 30 de novembre de 2008, es va cloure el Novenari de les Ànimes com s'ha fet sempre: amb la tradicional rifa de l'Oca. Enguany s'escaigué en diada de Sant Andreu i va fer força fred. Ja ho diu la dita: Per Sant Andreu o fred, o neu, o fred molt greu. Doncs, neu als cims dels voltants i freu molt greu a Malla. El Montseny era ben nevat, i és clar, això vol dir fred. També hi ha una dita gèlida per al nostre massís de referència: Montseny florit, fred a la Plana de Vic. O sigui que eixint de missa, la gent es va haver d'abrigar ben bé per no malmetre's. Tothom va mirar de cercar el millor solell de la plaça, per si de cas. De tota manera, malgrat les esgarrifances de fred que provocava alguna ventada sobtada, la tradició és tradició, i "com s'ha fet tota la vida", es va celebrar la rifa de l'oca. També aquest any, la colla del Bestiari de Malla van estrenar el Ball de l'Oca del Novenari i també, amb els més petits, es ballà la Dansa de la Centauromàquia per tancar la setmana de les celebracions del Dia Europeu del Bestiari Festiu (24-11).

La Rifa de l'Oca es va realitzar igual que cada any, a fora de l'Església. De la rifa, se'n cuiden els de la Comissió de Pastoral de l'Església de Sant Vicenç de Malla. Un dels responsables apunta en una llibreta els nombres comprats. Per cada euro toquen cent números. En acabat, un altre responsable demana que una mà innocent (un infant) vagi triant, sense veure-les, les cartes que li ofereix. De les cartes escollides en surt el nombre guanyador. Aquest any va guanyar l'oca la Rosa Maria de Paracolls. La Rosa va convidar a tothom que era present, a fer-ne el tast, el vespre a casa seva. Com cada any, l'oca l'ofereix una masia diferent de la parròquia. L'Oca d'enguany va ser oferta pel Mas la Cirera.

Pel que fa als dos balls realitzats, tots van ser molt aplaudits. Les casualitats de les dates han fet coincidir dues mitologies mallenques ben diferents al mateix dia: la greco-romana (potser ibèrica, també) i la cristiana. El Ball de l'Oca del Novenari és un ball amb elements clars de mitologia cristiana. La Dansa de la Centauromàquia (el que el Bestiari de Malla dedica a Europa) és de mitologia hel·lènica, inspirat en les escenes dels alts relleus del segle III o II a. C. trobats a Malla, i únics a Catalunya. Es tracta de la lluita d'un heroi làpita, Teseu, que lluita amb un centaure anomenat Euribió, el qual ha raptat la princesa Hipodàmia, que és núvia del rei Piritous. La lluita es desenvolupa amb claves, bastons, i és la representació dansada d'un triangle amorós mitològic. Es pot dir que la Dansa de la Centauromàquia és la dansa pírrica de Malla.

Els balls es van fer acompanyats amb música de flabiol i tambor. També, en el cas del Ball de l'Oca, hi hagué, a més a més, cant i recitació d'un passatge de l'evangeli, atesa la religiositat de la seva naturalesa. El cant i la música van ser interpretats per en Ramon de la Fàbrica, i la recitació, per na Teresa de Can Febrer. Els macips del bestiari foren: de l'Oca del Novenari, en Gerard de Can Febrer de Múnter; i del Centaure de Malla, l'Arnau de Els Roures del Clascar.