Contacteu amb nosaltres!

Si ens voleu convidar a la vostra festa o si ens voleu conèixer de més a prop, només cal que ens envieu un correu a l'adreça electrònica següent:

bastonersdemalla@josoc.cat

dijous, 16 de desembre del 2010

Simbologia de l'Oca de Malla, mitologia viva a la Catalunya Vella

L'Oca és un animal associat a la deessa Isis, esposa d'Osiris i mare d'Horus. Són incomptables les coincidències que s'ha trobat amb aquesta iconografia egípcia i la cristiana. Fins i tot, hi ha qui diu que a casa nostra, fent-ne una lectura fora dels canons de Roma, que les Mares de Déu negres representen aquesta vella creença, com la de Montserrat.

A Malla, coincideix la festa de l'Oca amb l'inici de l'advent, qüestió que no és una mera coincidència. L'oca és una au carregada de simbologia solar, i com a tal, pondrà l'ou còsmic, l'ou pasqual, de renovació i regeneració de la primavera, atès que dins seu hi guarda la vida i confirma la ressurrecció. No en va, per sant Josep, a Malla, cada casa fa la seva crema cremada, una menja dolça feta d'ou. Per Nadal, doncs, moment que la nit recula, i el dia comença a allargar-se, just en el canvi de solstici, l'oca d'Isis, promet la regeneració de la natura. És, per tant, vàlida la lectura cristiana en què Maria infantarà Jesús, l'infant diví, que amb la generositat de Déu, promet la salvació de la humanitat amb la seva passió.

L'Oca de Malla, esdevé el geni de l'hivern, blanc, purificador, però amb un missatge carregat d'esperança i prenyat de fecunditat com Isis. L'oca és alhora missatgera d'una bona notícia, però símbol de maternitat divina. El sol renaixerà com l'au fènix. Jesús torna a néixer, ressussitarà d'entre els morts. La ressurrecció és un exemple motivador de festa i celebració per a les ànimes, animetes del purgatori, esperits i fidels del Novenari.