Contacteu amb nosaltres!

Si ens voleu convidar a la vostra festa o si ens voleu conèixer de més a prop, només cal que ens envieu un correu a l'adreça electrònica següent:

bastonersdemalla@josoc.cat

dimarts, 8 de setembre del 2009

FESTA DE LA DIADA DE CATALUNYA A MALLA (FESTA DE L'ONZE DE SETEMBRE) DE 2009

Diumenge 6 de setembre de 2009. Després de l'ofici dominical, eixint de missa, s'ha fet una ofrena floral al monument d'en Francesc Paracolls, pagès màrtir de la Guerra de Successió, el qual lluità al costat del bàndol austriacista vigatà, ço és contra les tropes de Felip V, per defensar les llibertats de Catalunya. Tot seguit, els Grallers de Malla han interpretat l'himne de Catalunya. Fet que ha donat pas a parlaments institucionals per part de representants de l'Ajuntament i familiars del mateix màrtir. Després s'ha presentat una nova figura del Bestiari de Malla, el Falcó Horus*, el qual ha fet el seu ball de lluïment acompanyat de flabiol i bombo. Aquest espectacle ha donat pas a àmplia exhibició dels Falcons de Malla, que a més de lluir les figures realitzades a l'antiga trobada nacional, han fet gala de nous exercicis gimnàstics i acrobàtics. Ha clos l'esdeveniment una sardana antiga interpretada per una mitja cobla, integrada per flabiol, bombo i clarinet. La sardana, que es denomina Sardana de Malla, ha estat ballada per integrants de la colla dels Bastoners de Malla. Encara, però, hi ha hagut més festa! La gent ha agafat els cotxes i s'han desplaçat a la Cabanya de Prat-de-saba per inaugurar les reformes que s'hi han fet. Hi ha hagut parlaments del mateix masover Josep Fabré, del batlle actual LLuís Muntal i del delegat territorial Jordi Fàbregas, el qual ha presidit l'acte. En acabat, els Bastoners de Malla han ballat el Ball de Segadors i el Ball de la Batuda a l'era, i després tothom s'ha entaulat per gaudir d'una boníssima arrosada. L'arròs l'han fet i servit els cuiners mallencs Josep, Mela i Paqui. I havent dinat, s'ha fet la baixada de carretons típica de cada any.


SIGNIFICAT I MITOLOGIA: Aquesta figura és una clara referència a l'astre solar com una divinitat propiciadora de vida, fertilitat, i justícia. És el foc etern, la flama que reneix cada dia. És una figura celest. Cal remarcar que Horus és el Déu falcó egipci originari del Delta del Nil. El seu nom designa, a vegades, el rei. A Malla és el símbol de la tradició falconera encetada pels Falcons de Malla. És el geni dels Falcons de Malla. A més, al Clascar de Malla, un dels turons testimoni de la Plana de Vic més representatius, hi nien molts tipus de falcons: falcons pelegrins, xoriguers, esparvers... Aquesta figura és també un reconeixement, i alhora, un homenatge a aquestes aus tan presents i característiques en el nostre cel. Els falcons planen vigilants al nostre cel i ballen a la nostra terra. Els falcons vetllen els nostres camps i ens protegeixen, atès que redueixen la colònia de depredadors dels cereals. Per tant, la figura troba inspiració en tres fonts: en la natura de Malla, en la cultura de Malla i en la mitologia mediterrània egípcia.
MÚSICA: FLABIOL I BOMBO. Té música pròpia, el Ball Pla del Falcó de Malla.